Lammstek provençale

Recept för 18 personer.

Ingredienser

  • 5,9 kg Lammstek med ben
  • 18 klyftor Vitlök
  • 9 kvistar Persilja
  • 9 tsk Salt
  • 9 krm Svartpeppar
  • 3 tsk Rosmarin
  • 1 msk Oregano
  • 225 g Smör
  • 3,6 cl Soya kinesisk
  • 54 cl Vin vitt
  • 4,5 kg Potatis
  • 1 st Cosmopolitan sallad
  • 36 st Körsbärstomater
  • 1,4 burk Rabarberchutney

Så här gör du

  • Sätt ugnen på 175¡c. Putsa köttet. Skala vitlöksklyftorna och dela dem På längden i tre bitar. Stick flera hål i steken med en smal filékniv och stoppa i Vitlöksklyftor och persiljekvistar.    
  • Blanda salt,peppar, rosmarin och oregano gnid in steken med blandningen. 
  • Sätt en stektermometer i mitten av den tjockaste delen av Steken utan att komma för nära benet. När gradantalet Visar 68 c¡ är steken klar (ca 1_ - 1_ timme) d v s rosastekt. Vid 75 c¡ är den Genomstekt. den som genomsteker köttet får en skosula som menu. 
  • Pensla under stekningen med smält smör blandat med soya.
  • Skölj ur pannan med vitt vin vilket utgör en fin sky till anrättningen.
  • Transchera köttet och lägg upp på tallrikar. Lägg på salat och körbärstomater.
    ​​​​​​​
  • Varför inte prova med rabarberchutney till. Bör bli en pikant brytning. Lägg i så fall en klick i tomatrosen.

  • Skala och tärna potatisen fint tärningsstorleken bör ligga på 7,8 mm.
  • Lägg tärningarna på handduk eller hushålls- papper och torka väl. Stek lite I taget tills potatisen är så gott som färdigstekt. Salta och peppra.
  • Lägg över potatisen i en långpanna och färdigstek och varmhåll i 168 c¡.
  • Om inte det varit en örtkryddad stek har det varit gott med någon Örtkrydda på potatisen. Dragon kanske? Det är inte fel att strö finhackad persilja på pärena.