Moussaka

Recept för 10 personer.

Ingredienser

  • 5 st Auberginer
  • 1,5 dl Olivolja
  • 1,67 st Lök
  • 667 g Lammkött malet
  • 3,3 klyftor Vitlök
  • Peppar, salt          
  • Kanel          
  • 5 st Tomater
  • 6,7 msk Tomatpuré    
  • 50 g Smör
  • 3,3 msk Vetemjöl
  • 5 dl Mjölk
  • 1,67 st Äggula
  • 250 g Riven ost

Så här gör du

  • Gör ren auberginerna och skär dem i cm tjocka skivor. Salta på båda sidor och lägg dem under tryck i en timme.
  • Torka sedan av skivorna och bryn dem i olja.
  • Skala lökarna och hacka fint, bryn dem lätt i samma olja. 
  • Rör ner färsen och bryn i medelvärme, smaksätt med salt, peppar ev kanel.
  • När vätskan kokat bort tillsätts trasiga tomater och puré.
  • Sjud ca 15 min, rör om då och då.     
  • Gör en bechamelsås och vispa i äggula och riven ost, smaka av med salt, peppar.
  • Varva auberginer och köttfärs och häll sås över.
  • Gratinera i ugn ca 20-30 min 200 ¡c.